27.10.09

kakak kakak kakak

video

sometimes
yan takde keje
so i do this
hehe~

18.10.09

lelaki menurut Syeikh Ali Tantawi


im not sure where i took this. but reading it gives me goosebumps. i dont know whether this is true or not. i've heard some of it before, some i haven't. i dont think this article is portaying an ugly picture of males, but i think it's just something that should always be at the back of a girl's mind. dont you think?
(my apologies to the guys).


Nasihat Syeikh Ali Tantawi kepada semua muslimat



Wahai puteriku, pintu pemulihan ada di hadapanmu. Kunci pintu itu ada di tanganmu. Jika engkau yakin padanya dan engkau berusaha untuk memasuki pintu itu, maka keadaan akan berubah menjadi baik.

Engkau benar puteriku, bahawalah kaum lelakilah yang mula mula melangkah menempuh jalan dosa bukan wanita. Tetapi ingat, bahawa tanpa kerelaanmu dan tanpa kelunakan sikapmu, mereka tidak akan berkeras melangkah laju.

Engkaulah yang membuka pintu kepadanya
untuk masuk. Engkau berkata kepada pencuri : "Silakan masuk"…dan setelah engkau kecurian barulah engkau tersedar. Ketika itu barulah engkau berteriak .."tolong….tolong...aku kecurian."

Seandaiya engkau tahu bahawa lelaki itu adalah serigala dan engkau adalah kambing, pasti engkau akan lari seperti larinya kambing dalam ancaman cengkaman serigala.
Sekiranya engkau sedar, bahawa semua lelaki adalah pencuri, pasti engkau akan berhati hati dan sentiasa menjaga diri seperti waspada seorang yang kikir terhadap pencuri.

Jika yang dikehendaki oleh serigala dari kambing adalah dagingnya, maka yang diinginkan lelaki adalah lebih daripada itu. Lelaki menginginkan lebih dari sekadar kambing……dan bagimu
lebih buruk daripada kematian kambing itu.

Lelaki menghendaki yang paling berharga darimu…iaitu harga diri dan kehormatanmu. Nasib seorang gadis yang diragut kehormatannya lebih menyedihkan daripada nasib seekor kambing yang dimakan serigala.

Wahai puteriku….
Demi Allah, apa yang dikhayalkan oleh pemuda ketika dia melihat gadis ialah gadis itu bertelanjang dihadapannya tanpa pakaian.

aku bersumpah lagi:
"
Demi Allah, jangan percaya terhadap kata kata sebahagian lelaki,
bahawa mereka memandangmu kerana
akhlak dan adab.
Berbicara denganmu seperti
sahabat dan apabila mencintaimu hanyalah sebagai teman akrab".
Bohong …bohong …demi Allah dia berbohong.

Seandainya engkau mendengar sendiri perbualan antara mereka,
pasti engkau
takut dan ngeri.
Tidak akan ada seorang pemuda melontarkan senyumannya kepadamu

berbicara dengan lembut dan merayu,
memberikan bantuan dan layanan kepadamu,
kecuali akan ada maksud-maksud tertentu.
Setidak-tidaknya isyarat awal bagi dirinya bahawa itu adalah langkah awal.


Apakah sesudah itu puteriku? Renungkanlah!




12.10.09

i just have to write this down..=(


we always remember Him. when we want something so bad. angkat tangan doa tiap2 hari. sembahyang hajat tak tinggal. Quran tiap2 hari baca..


but when He gives what we want...


we forget. just like that.
(petik jari sket)


as if it's our own hard work.
as if it's our own effort.
as if it's our own money spent.
as if we got it on our own..


we dont even stop to thank Him. maybe sebut "alhamdulillah" sket. but is that it? try cari dlm hati..tak rase malu ke. bersalah ke. taknak berubah sikit saje ke untuk Dia.. tak rasa sedih ke.. tak rasa frust ke..time kite tak ingat Dia. whereas He's always there for us. ALWAYS ade. we can feel it that He's with us. giving us all we want.. tak pernah uji kita berat-berat..taking our loved ones ke.. cacatkan kita ke.. tp kita buat semua yg dia tak bagi..

kat mane tahap kita?

to my friends.jangan lupa diri once you get what your heart yearns for.. especially bila dah fly and jauh dari family and comfort zone.

ps: post ni akibat usya facebook..=(


6.10.09

20




(mcm tak logic if tak buat blog utk tarikh keramat ni)


hari ni (dr semalam lagi) ive been receiving well-wishes from friends. and family of course. yes, it really made my day.i was happily replying to all~ lalalala~but lastnight, sy bermuhasabah. i know that birthday is not just about being remembered by others nor waiting for gifts. (i might be asking everyone for it though. ^,^)



i think.


for 20 years i have lived.
for 20 years i have loved and be loved.
for 20 years i have had friendships.
for 20 years i have laughed and cried.


Allah.


20 tahun diberi nikmat.
20 tahun dimakbulkan impian.
20 tahun dijaga luaran dan dalaman.


tapi..ada;


20 tahun dosa yg belum tentu kene ampun
20 tahun salah silap yg sedar dan tak sedar
20 tahun bersuka-suki yg tak ingat Dia


i wonder.


HE granted me 20 years of bliss.
how many more do i have left?


wallahu'alam~

2.10.09

saya dan housemates

*depan masjid clonskeagh*




kami adalah housemates
gila-gila bersama
seronok bersama
sedih..? belum lagi..
baru sebulan bersama
kedah + kelantan+kL..ikut suke je bahase yg keluar~

kami bangun lewat bersama
kami berkejar ke kelas bersama
kami skype bersama
kami minum hot chocolate bersama
kami masak bersama
kami buat lawak bersama
kami menyanyi bersama
kami makan dgn banyaknya bersama
kami berbincang isu kami gemuk bersama
kami tak tahu masak bersama
kami tengok resipi bersama
kami shopping bersama
kami cek ingredients ade piggy ke tak bersama
kami sesat bersama
kami menghabiskan masa bersama

at the same time...

kami solat jemaah bersama
kami usrah bersama
kami baca Quran bersama
kami bercerita tentang hari akhirat bersama
kami bincang tentang Yahudi bersama
kami cerita pasal kisah-kisah penggali kubur bersama
(dan terpaksa tidur sama-sama)
kami ingat kematian bersama

kami tidak sempurna
tp kami mahu improve diri kami bersama
dengan izin-Mu~

Ya Allah.
Thank You.
even if you take me far away from the comfort of home and family,
you placed me with the right people.
~Alhamdulillah~

pika n malin. thank you.
for not making me homesick =)


1.10.09

rajin






da biasa baca notes cikgu bagi.
tp sekarang kena cari notes sendiri.


dulu tulis notes extra banyak, alih2 baca notes cikgu jugak.
tp sekarang, ur own notes are your own understanding.


oklah. nak ke library.
kena semangat~isk~
saya guna duit rakyat.*sigh*
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...